- Pyszne, prażone ziarna
- Polecane przez dietetyka
- Źródło białka, witamin, błonnika
- Porcja na dużą sałatkę
jest bogactwem błonnika, białek o korzystnym zestawie aminokwasów, magnezu, wapnia, żelaza, cynku oraz witaminy B1 i B6
a
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Len obejmuje około 180 gatunków, z czego w Polsce uprawianych jest 6 gatunków. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, przekąsek oraz dań wytrawnych. Siemię lniane jest bogactwem błonnika, białek o korzystnym zestawie aminokwasów, magnezu, wapnia, żelaza, cynku oraz witaminy B1 i B6
Skąd pochodzi: Rosja, Ukraina, Czechy, Kanada
to bogactwo kwasu foliowego, potasu, fosforu, magnezu oraz żelaza. Ziarna to również źródło witamin E,B1,B2,B6,PP
a
Słonecznik łuskany są to nasiona kwiatu słonecznika. Naturalne lub prażone łuskane nasiona słonecznika idealnie komponują się jako dodatek do muesli, sałatek i zup. Zawierają duże ilości potasu, białka oraz pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas i witaminy A, B6, D i E.
Skąd pochodzi: Bułgaria, Ukraina, USA, Chiny, Węgry, Polska
To źródło wapnia, magnezu, cynku. Sezam zawiera sporą ilość białka, witamin : A, E oraz z grupy B
a
Sezam jest krótko żyjącą, jednoroczną rośliną. Występuje głównie w suchych rejonach Afryki. Nasiona sezamu dostarczają wiele wartości odżywczych takich, jak: białko, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamina B1.
Skąd pochodzi: Indie, Pakistan, Sudan, Paragwaj, Gwatemala, Belgia, Francja, Grecja, Turcja
cynk, białko, selen, magnez, miedź i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, D i E
a
Pestki dyni to nasiona popularnej dyni, mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są źródłem organicznego i łatwo przyswajalnego cynku, zawierają również białko, selen, magnez, miedź i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, D i E.
Skąd pochodzą: Chiny, Hiszpania, Polska, USA
wartości odżywcze | porcja 25g | dzienne zapotrzebowanie* |
---|---|---|
energia | 626 kJ / 151 kcal | 8 |
tłuszcz | 12 | 17 |
kwasy nasycone | 1.6 | 8 |
węglowodany | 3.7 | 1 |
cukry | 0.3 | <1 |
błonnik | 0 | |
białko | 5.9 | 12 |
sól | 0.01 | <1 |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal). |