czerwony

Natural Bar Energydaktyle, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa + guarana

  • 100 % natury
  • Bez dodatku cukrów
  • Bez glutenu
  • Bez konserwantów
Energy Natural Bar to 100 % naturalny skład/ bez konserwantów: daktyle, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy ziemne prażone krojone i guarana. Im krótszy skład tym produkt bardziej zdrowy. Energy Natural Bar jest idealnym zamiennikiem jednej filiżanki kawy. Batony Natural Bar to to nie tylko niepowtarzalny, naturalny smak ale również dodatkowa korzyść w postaci zawartych wartości odżywczych.

Skład

Daktyle

potas, magnez, wapń, mangan, witaminy A1, B, C i K

a

Daktyle są pysznymi owocami palmy daktylowej, która jest uprawiana w wielu krajach świata, gdzie występuje suchy i gorący klimat oraz żar pustynnego słońca. Daktyle znajdują szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej oraz w daniach typowo europejskich. Są bardzo słodkimi owocami, dlatego idealnie nadają się do słodzenia- posiadają naturalne cukry.

Korzystne działanie:

  • Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, dzięki zawartości naturalnych salicylanów działających jak aspiryna, lecz nie podrażniają żołądka
  • Dzięki dużej zawartości potasu utrzymują odpowiednie ciśnienie krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym
  • Są bogactwem błonnika, dlatego pomagają przy zaparciach
  • Pomocne przy nadkwasocie, dzięki właściwościom zobojętniające kwasy
  • Zawierają również witaminy z grupy B wpływające pozytywnie na układ nerwowy

Czy wiesz, że?
Daktyle szczególnie polecane są dla sportowców, ponieważ są bogactwem cukrów prostych, które są źródłem energii podczas wysiłku.

Skąd pochodzą: Iran, Tunezja, Syria, Arabia Saudyjska

Figi

potas, wapń, magnez, błonnik, witaminy A, C i B6

a

Figi to egzotyczne owoce, dokładniej owocostan rośliny, która nazywana jest figowcem pospolitym. Owocostan zawiera do kilkuset owoców. Suszone figi są szczególnie cenione ze względu na zawarte wartości odżywcze. Dlatego najczęściej spożywane są jako przekąska w formie suszonej.

Korzystne działanie:

  • Wzmacniają zęby i kości, dzięki dużej zawartości wapnia oraz mogą zapobiec osteoporozie
  • Są skutecznym lekiem na zaparcie, gdyż zawarty błonnik pobudza pracę jelit
  • Obniżają ciśnienie, dzięki zawartemu potasowi
  • Dzięki błonnikowi chroni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami serca

Czy wiesz, że?
Suszone figi mają prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka!

Rodzynki

to cenne źródło błonnika i magnezu

a

Rodzynki to suszone winogrona, które najlepiej rosną i dojrzewają w klimacie śródziemnomorskim. Są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów. Rodzynki podczas suszenia zachowują najcenniejsze składniki winogron. Zawierają duże ilości potasu, błonnika,  żelaza, cynku oraz jodu.

Korzystne działanie:

  • regulują ciśnienie tętnicze (dzięki dużej zawartości potasu)
  • wspomagają system nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację (dzięki magnezowi i witaminom z grupy B)
  • wzmacniają układ kostny (zawierają dużą ilość wapnia )
  • dodają energii i stymulują mózg do lepszej pracy (dzięki węglowodanom)
Czy wiesz że?Rodzynki stanowią dobre źródło energii, którą należy uzupełniać bezpośrednio po treningu fizycznym

Skąd pochodzą: Iran, Pakistan, Uzbekistan, Turcja, USA, Chiny, Chile, Argentyna, Grecja

Skórka pomarańczowa

potas, błonnik, beta-karoten, witamina C i witaminy z grupy B

a

Naturalnie suszona i mielona skórka pomarańczowa nie posiada konserwantów, które zawarte są w powszechnie dostępnej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Dzięki temu ma więcej składników odżywczych i lepszy smak.

Korzystne działanie:

  • Pozytywnie wpływa na skórę
  • Wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca
  • Posiada działanie antybakteryjne

Czy wiesz, że?
Skórka pomarańczowa usprawnia przemianę materii.

Orzechy ziemne prażone krojone

są źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E

a

Orzechy ziemne (arachidowe), popularnie zwane fistaszkami są rośliną strączkową, jednoroczną. Jej owoce dojrzewają w ziemi na głębokości około 5-8 cm. Orzechy ziemne zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Są także źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E.

Korzystne działanie:

  • mają wpływ na przyrost masy mięśniowej dzięki zawartości aminokwasu – argininy
  • przyśpieszają metabolizm, w organizmie są zużyte, a nie odłożone
  • pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, dzięki dużej zawartości błonnika
  • wspomagają układ nerwowy (koją nerwy, łagodzą stres i ułatwiają zasypianie,) dzięki zawartości witaminy B3
  • posiadają korzystny dla organizmu bilans kaloryczny, który odpowiednio syci, ograniczając spożywanie innych produktów
Czy wiesz że? Już 100 g orzeszków ziemnych pokrywa 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3, która wspomaga układ nerwowy.

Skąd pochodzą: Argentyna, Brazylia, USA, Nikaragua, Ghana, Indie, Chiny

Wartości odżywcze

wartości odżywczeporcja 35gdzienne zapotrzebowanie*
energia 523kJ/124kcal 6
tłuszcz 2,2 3
kwasy nasycone 0,4 2
węglowodany 23 9
cukry 21 23
błonnik 2,7 -
białko 1,9 4 %
sól 0,24 4
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

NASZYCH PRODUKTÓW SZUKAJ M.IN. W:

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Dołącz do nas na facebooku