niebieski

Natural Bar Magnezdaktyle, figi, żurawina, orzechy ziemne krojone + kakao

  • 100 % natury
  • Bez dodatku cukrów
  • Bez glutenu
  • Bez konserwantów

Magnez Natural Bar to 100 % naturalny skład/ bez konserwantów: daktyle, figi, żurawina suszona, orzechy ziemne prażone krojone i kakao. Im krótszy skład tym produkt bardziej zdrowy. Magnez Natural Bar gwarantuje odpowiednie zapotrzebowanie na magnez. Batony Natural Bar to to nie tylko niepowtarzalny, naturalny smak ale również dodatkowa korzyść w postaci zawartych wartości odżywczych.

Skład

Daktyle

potas, magnez, wapń, mangan, witaminy A1, B, C i K

a

Daktyle są pysznymi owocami palmy daktylowej, która jest uprawiana w wielu krajach świata, gdzie występuje suchy i gorący klimat oraz żar pustynnego słońca. Daktyle znajdują szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej oraz w daniach typowo europejskich. Są bardzo słodkimi owocami, dlatego idealnie nadają się do słodzenia- posiadają naturalne cukry.

Korzystne działanie:

  • Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, dzięki zawartości naturalnych salicylanów działających jak aspiryna, lecz nie podrażniają żołądka
  • Dzięki dużej zawartości potasu utrzymują odpowiednie ciśnienie krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym
  • Są bogactwem błonnika, dlatego pomagają przy zaparciach
  • Pomocne przy nadkwasocie, dzięki właściwościom zobojętniające kwasy
  • Zawierają również witaminy z grupy B wpływające pozytywnie na układ nerwowy

Czy wiesz, że?
Daktyle szczególnie polecane są dla sportowców, ponieważ są bogactwem cukrów prostych, które są źródłem energii podczas wysiłku.

Skąd pochodzą: Iran, Tunezja, Syria, Arabia Saudyjska

symbolische Darstellung der Weltkarte

Figi

potas, wapń, magnez, błonnik, witaminy A, C i B6

a

Figi to egzotyczne owoce, dokładniej owocostan rośliny, która nazywana jest figowcem pospolitym. Owocostan zawiera do kilkuset owoców. Suszone figi są szczególnie cenione ze względu na zawarte wartości odżywcze. Dlatego najczęściej spożywane są jako przekąska w formie suszonej.

Korzystne działanie:

  • Wzmacniają zęby i kości, dzięki dużej zawartości wapnia oraz mogą zapobiec osteoporozie
  • Są skutecznym lekiem na zaparcie, gdyż zawarty błonnik pobudza pracę jelit
  • Obniżają ciśnienie, dzięki zawartemu potasowi
  • Dzięki błonnikowi chroni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami serca

Czy wiesz, że?
Suszone figi mają prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka!

Żurawina

jest cennym źródłem witaminy C, E, K oraz B6

a

Żurawina jest wyjątkowo odporną krzewinką, która potrafi przetrwać zimę. Ze względu na swój bogaty słodko-kwaśny smak i właściwości prozdrowotne, żurawina ma szerokie zastosowanie w naszej codziennej diecie. Żurawina jest cennym źródłem witaminy C, E, K oraz B6. Zawiera liczne składniki mineralne, takie jak: potas, mangan, miedź oraz jod.

  • Korzystne działanie:
  • jest pomocna przy infekcjach dróg moczowych, dzięki właściwościom wypłukiwania bakterii E.coli
  • zapobiega chorobom serca, dzięki flawonoidom, które powstrzymują tworzenie zakrzepów
  • działa przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicznie
  • korzystnie wpływa na układ trawienny, zawiera dużo błonnika
Czy wiesz że?flawonoidy zawarte w żurawinie są bardzo podobne do tych z czerwonego wina, dlatego zaleca się spożywanie żurawiny osobom narażonym na choroby serca

Skąd pochodzi: USA, Kanada, Chile

Orzechy ziemne prażone krojone

są źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E

a

Orzechy ziemne (arachidowe), popularnie zwane fistaszkami są rośliną strączkową, jednoroczną. Jej owoce dojrzewają w ziemi na głębokości około 5-8 cm. Orzechy ziemne zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Są także źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E.

Korzystne działanie:

  • mają wpływ na przyrost masy mięśniowej dzięki zawartości aminokwasu – argininy
  • przyśpieszają metabolizm, w organizmie są zużyte, a nie odłożone
  • pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, dzięki dużej zawartości błonnika
  • wspomagają układ nerwowy (koją nerwy, łagodzą stres i ułatwiają zasypianie,) dzięki zawartości witaminy B3
  • posiadają korzystny dla organizmu bilans kaloryczny, który odpowiednio syci, ograniczając spożywanie innych produktów
Czy wiesz że? Już 100 g orzeszków ziemnych pokrywa 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3, która wspomaga układ nerwowy.

Skąd pochodzą: Argentyna, Brazylia, USA, Nikaragua, Ghana, Indie, Chiny

Kakao

magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, błonnik,  witaminy B6, E i K

a

Kakao to zmielone nasiona kakaowca. Jest to drzewo, które rośnie dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao posiada szerokie zastosowanie: jest głównym składnikiem czekolady, ale również ze względu na właściwości lecznicze znajduje zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Korzystne działanie:

Zapobiega procesowi pogarszania się pamięci u osób starszych
Kakao jest źródłem związków przeciwutleniającym, które korzystnie wpływają funkcjonowanie układu krążenia
Kakao łagodzi stres

Czy wiesz, że?
Kakao dzięki swoim wartościom może wydłużyć życie.

Wartości odżywcze

wartości odżywczeporcja 35gdzienne zapotrzebowanie*
energia 524 kJ/124 kcal 6
tłuszcz 2,8 4
kwasy nasycone 0,4 2
węglowodany 22 8
cukry 18 20
błonnik 2,5 -
białko 1,8 4
sól 0,32 5
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

NASZYCH PRODUKTÓW SZUKAJ M.IN. W:

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Dołącz do nas na facebooku