czarny

Natural Bar Proteindaktyle, figi, orzechy ziemne krojone, rodzynki + białko

  • 100 % natury
  • Bez dodatku cukrów
  • Bez glutenu
  • Bez konserwantów

Protein Natural Bar to 100 % naturalny skład/ bez konserwantów: daktyle, figi, orzechy ziemne prażone krojone, rodzynki sułtańskie i białko. Im krótszy skład tym produkt bardziej zdrowy. Protein Natural Bar gwarantuje odpowiednią ilość białka dla osób aktywnych. Batony Natural Bar to to nie tylko niepowtarzalny, naturalny smak ale również dodatkowa korzyść w postaci zawartych wartości odżywczych.

Skład

Daktyle

potas, magnez, wapń, mangan, witaminy A1, B, C i K

a

Dried dates isolated on white background

Daktyle są pysznymi owocami palmy daktylowej, która jest uprawiana w wielu krajach świata, gdzie występuje suchy i gorący klimat oraz żar pustynnego słońca. Daktyle znajdują szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej oraz w daniach typowo europejskich. Są bardzo słodkimi owocami, dlatego idealnie nadają się do słodzenia- posiadają naturalne cukry.

Korzystne działanie:

  • Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, dzięki zawartości naturalnych salicylanów działających jak aspiryna, lecz nie podrażniają żołądka
  • Dzięki dużej zawartości potasu utrzymują odpowiednie ciśnienie krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym
  • Są bogactwem błonnika, dlatego pomagają przy zaparciach
  • Pomocne przy nadkwasocie, dzięki właściwościom zobojętniające kwasy
  • Zawierają również witaminy z grupy B wpływające pozytywnie na układ nerwowy

Czy wiesz, że?
Daktyle szczególnie polecane są dla sportowców, ponieważ są bogactwem cukrów prostych, które są źródłem energii podczas wysiłku.

Skąd pochodzą: Iran, Tunezja, Syria, Arabia Saudyjska

symbolische Darstellung der Weltkarte

Figi

potas, wapń, magnez, błonnik, witaminy A, C i B6

a

 

Figi to egzotyczne owoce, dokładniej owocostan rośliny, która nazywana jest figowcem pospolitym. Owocostan zawiera do kilkuset owoców. Suszone figi są szczególnie cenione ze względu na zawarte wartości odżywcze. Dlatego najczęściej spożywane są jako przekąska w formie suszonej.

Korzystne działanie:

  • Wzmacniają zęby i kości, dzięki dużej zawartości wapnia oraz mogą zapobiec osteoporozie
  • Są skutecznym lekiem na zaparcie, gdyż zawarty błonnik pobudza pracę jelit
  • Obniżają ciśnienie, dzięki zawartemu potasowi
  • Dzięki błonnikowi chroni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami serca

Czy wiesz, że?
Suszone figi mają prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka!

Orzechy ziemne prażone krojone

są źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E

a

Orzechy ziemne (arachidowe), popularnie zwane fistaszkami są rośliną strączkową, jednoroczną. Jej owoce dojrzewają w ziemi na głębokości około 5-8 cm. Orzechy ziemne zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Są także źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E.

Korzystne działanie:

  • mają wpływ na przyrost masy mięśniowej dzięki zawartości aminokwasu – argininy
  • przyśpieszają metabolizm, w organizmie są zużyte, a nie odłożone
  • pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, dzięki dużej zawartości błonnika
  • wspomagają układ nerwowy (koją nerwy, łagodzą stres i ułatwiają zasypianie,) dzięki zawartości witaminy B3
  • posiadają korzystny dla organizmu bilans kaloryczny, który odpowiednio syci, ograniczając spożywanie innych produktów
Czy wiesz że? Już 100 g orzeszków ziemnych pokrywa 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3, która wspomaga układ nerwowy.

Skąd pochodzą: Argentyna, Brazylia, USA, Nikaragua, Ghana, Indie, Chiny

Rodzynki sułtańskie

to cenne źródło błonnika i magnezu

a

Rodzynki to suszone winogrona, które najlepiej rosną i dojrzewają w klimacie śródziemnomorskim. Są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów. Rodzynki podczas suszenia zachowują najcenniejsze składniki winogron. Zawierają duże ilości potasu, błonnika,  żelaza, cynku oraz jodu.

Korzystne działanie:

  • regulują ciśnienie tętnicze (dzięki dużej zawartości potasu)
  • wspomagają system nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację (dzięki magnezowi i witaminom z grupy B)
  • wzmacniają układ kostny (zawierają dużą ilość wapnia )
  • dodają energii i stymulują mózg do lepszej pracy (dzięki węglowodanom)
Czy wiesz że?Rodzynki stanowią dobre źródło energii, którą należy uzupełniać bezpośrednio po treningu fizycznym

Skąd pochodzą: Iran, Pakistan, Uzbekistan, Turcja, USA, Chiny, Chile, Argentyna, Grecja

Białko

Koncentrat białka serwatkowego (WPC) produkuje się w odpowiednich procesach zapewniających, że części białek w serwatce pozostają nienaruszone. Znajduje szerokie zastosowanie w produkcji odżywek dla sportowców, żywności dietetycznej lub suplementów diety. Zawartość takiego białka podnosi znacznie wartość odżywczą produktów.

a

Korzystne działanie:

  • Produkty zawierające białka serwatkowe są stosowane w terapiach przeciwnowotworowych
  • Składniki białka serwatkowego wpływają na ogólną poprawę systemu odpornościowego organizmu.
  • Białka serwatkowe są wykorzystywane w leczeniu HIV i AIDS.
  • Białka serwatkowe obniża ciśnienie.

Czy wiesz, że?
Białko serwatkowe wzmacnia smak produktu i nadaje lekko mleczny posmak.

Wartości odżywcze

wartości odżywczeporcja 35gdzienne zapotrzebowanie*
energia 567 kJ/ 135 kcal 7
tłuszcz 4,3 6
kwasy nasycone 0,6 3
węglowodany 19 7
cukry 17 18
błonnik 2,7 -
białko 4,7 9
sól 0,3 5
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

NASZYCH PRODUKTÓW SZUKAJ M.IN. W:

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Dołącz do nas na facebooku