nice

MIX BAKALII ŚNIADANIOWYCH SO NICEERODZYNKI SUŁTAŃSKIE, MIGDAŁY SŁUPKI, NASIONA CHIA, ORZECHY ARACHIDOWE, ŻURAWINA SUSZONA

Mix Bakalii Śniadaniowych so nice to pełnowartościowy posiłek dla każdego. Rodzynki sułtańskie, migdały, nasiona chia, orzechy arachidowe oraz suszona żurawina dostarczą Ci energii na cały poranek. Dodaj je do ulubionego jogurtu, owsianki, płatków. Smacznego!

Skład

Rodzynki sułtańskie

to cenne źródła błonnika i magnezu

a

Rodzynki to suszone winogrona, które najlepiej rosną i dojrzewają w klimacie śródziemnomorskim. Są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów. Rodzynki podczas suszenia zachowują najcenniejsze składniki winogron. Zawierają duże ilości potasu, błonnika,  żelaza, cynku oraz jodu.

  • Korzystne działanie:
  • regulują ciśnienie tętnicze (dzięki dużej zawartości potasu)
  • wspomagają system nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację (dzięki magnezowi i witaminom z grupy B)
  • wzmacniają układ kostny (zawierają dużą ilość wapnia )
  • dodają energii i stymulują mózg do lepszej pracy (dzięki węglowodanom)
Czy wiesz że?Rodzynki stanowią dobre źródło energii, którą należy uzupełniać bezpośrednio po treningu fizycznym

Skąd pochodzą: Iran, Pakistan, Uzbekistan, Turcja, USA, Chiny, Chile, Argentyna, Grecja

Migdały

to źródło witamin z grupy B2, E oraz błonnika

a

Jadalne nasiona migdałowca kwitną na niewielkim drzewku lub krzewie. Owocem migdałowca są podłużne i spłaszczone pestki, z których po opadnięciu łuski otrzymujemy migdały. W kuchni najczęściej wykorzystywane są do deserów, sałatek, musli, a po uprażeniu płatków jako dekoracja ciast i słonych dań. Posiadają najwięcej witaminy B2, witaminy E i błonnika spośród wszystkich orzechów.

  • Korzystne działanie:
  • Poprawiają wydolność mięśni dzięki zawartości argininy
  • Wspomagają prace mózgu dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym
  • Działają odmładzająco dzięki zawartości witaminy E
  • Wspomagają trawienie dzięki błonnikowi
Czy wiesz że? migdały chronią przed cukrzycą – skutecznie regulują poziom glikemii we krwi, poprzez obniżenie wchłaniania glukozy w jelitach

Skąd pochodzą: USA, Australia, Hiszpania

NASIONA CHIA

zawierają kwasy omega-3, magnez, wapń, żelazo, selen oraz błonnik

a

Nasiona chia pochodzą z rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Są bogate w kwasy omega 3, antyoksydanty oraz aminokwasy. Mają wiele zastosowań w kuchni. Te niepozorne nasiona kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne.

Korzystne działanie:

  • Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację.
  • Leptyna znajdująca się w nasionach poprawia przemianę materii.
  • Zawierają wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry.
  • Bogata zawartość wapnia wzmacnia nasz układ kostny.

Czy wiesz, że?
Nasiona chia wchłaniają dużo wody dlatego po ich zjedzeniu organizm jest dobrze nawodniony.

Skąd pochodzą:Argentyna, Boliwia, Ekwador oraz w Meksyk

symbolische Darstellung der Weltkarte

ORZECHY ARACHIDOWE

są źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E

a

Orzechy ziemne (arachidowe), popularnie zwane fistaszkami są rośliną strączkową, jednoroczną. Jej owoce dojrzewają w ziemi na głębokości około 5-8 cm. Orzechy ziemne zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Są także źródłem błonnika, cynku, potasu oraz witamin B3 i E.

Korzystne działanie:

  • Mają wpływ na przyrost masy mięśniowej dzięki zawartości aminokwasu – argininy.
  • Przyśpieszają metabolizm, w organizmie są zużyte, a nie odłożone.
  • Wspomagają układ nerwowy (koją nerwy, łagodzą stres i ułatwiają zasypianie,) dzięki zawartości witaminy B3.
  • Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, dzięki dużej zawartości błonnika.
  • Posiadają korzystny dla organizmu bilans kaloryczny, który odpowiednio syci, ograniczając spożywanie innych produktów.

Czy wiesz, że?
Już 100 g orzeszków ziemnych pokrywa 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3, która wspomaga układ nerwowy.

Skąd pochodzą:Argentyna, Brazylia, USA, Nikaragua, Ghana, Indie, Chiny/p>

symbolische Darstellung der Weltkarte

Żurawina suszona

jest cennym źródłem witaminy C, E, K oraz B6

a

Żurawina jest wyjątkowo odporną krzewinką, która potrafi przetrwać zimę. Ze względu na swój bogaty słodko-kwaśny smak i właściwości prozdrowotne, żurawina ma szerokie zastosowanie w naszej codziennej diecie. Żurawina jest cennym źródłem witaminy C, E, K oraz B6. Zawiera liczne składniki mineralne, takie jak: potas, mangan, miedź oraz jod.

  • Korzystne działanie:
  • jest pomocna przy infekcjach dróg moczowych, dzięki właściwościom wypłukiwania bakterii E.coli
  • zapobiega chorobom serca, dzięki flawonoidom, które powstrzymują tworzenie zakrzepów
  • działa przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicznie
  • korzystnie wpływa na układ trawienny, zawiera dużo błonnika
Czy wiesz że?flawonoidy zawarte w żurawinie są bardzo podobne do tych z czerwonego wina, dlatego zaleca się spożywanie żurawiny osobom narażonym na choroby serca

Skąd pochodzi: USA, Kanada, Chile

Wartości odżywcze

wartości odżywczeporcja 40gdzienne zapotrzebowanie*
energia 194 kcal 10
tłuszcz 9,6 14
kwasy nasycone 1,1 6
węglowodany 19 7
cukry 14 16
błonnik 4,8 -
białko 5,2 10
sól 0,04 <1
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

NASZYCH PRODUKTÓW SZUKAJ M.IN. W:

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Dołącz do nas na facebooku