tasty

MIX BAKALII ŚNIADANIOWYCH SO TASTYANANAS KANDZOWANY, MIGDAŁY PŁATKI, CHIPSY KOKOSOWE PRAŻONE, PAPAJA KANDYZOWANA

Mix bakalii śniadaniowych so tasty to zastrzyk energii i wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Dodaj do owsianki i idealne śniadanie gotowe. Nie miałaś czasu przygotować drugiego śniadania? Dodaj mix bakalii śniadaniowych do lekkiego jogurtu i gotowe! Prosto, szybko i zdrowo!

Skład

Ananas

to owoc niezwykle zasobny w mangan, witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, w tym kwasfoliowy, liczne sole mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, miedź i cynk).

a

Ananas jest dużym, soczystym owocem wyrastającym na szczycie krótkiej łodygi wśród kolczastych liści. Owoce Ananasa są bardzo słodkie, soczyste i aromatyczne. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako: słodka przekąska, dodatek do deserówi ciast, natomiast kandyzowany ananas jest idealnym dodatkiem do musli. Ananas jest bogactwem błonnika, wapnia, magnezu, potasu oraz witaminy A, C, E i K.

  • Korzystne działanie:
  • Oczyszcza organizm z toksycznych produktów przemiany materii
  • Wspomaga procesy trawienne –rozkłada białka dzięki grupie enzymów -bromelainie
  • Wzmacnia układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C
  • Skutecznie odchudza dzięki zawartości dobroczynnych enzymów
Czy wiesz że? Po posiłku z dużą zawartością białka zaleca się zjadać plaster ananasa, który przyspieszy proces trawienia białka i ułatwi jego przyswajalność.

Skąd pochodzi: Hawaje, Brazylia, Meksyk, Filipiny

Migdały

to źródło witamin z grupy B2, E oraz błonnika

a

Jadalne nasiona migdałowca kwitną na niewielkim drzewku lub krzewie. Owocem migdałowca są podłużne i spłaszczone pestki, z których po opadnięciu łuski otrzymujemy migdały. W kuchni najczęściej wykorzystywane są do deserów, sałatek, musli, a po uprażeniu płatków jako dekoracja ciast i słonych dań. Posiadają najwięcej witaminy B2, witaminy E i błonnika spośród wszystkich orzechów.

  • Korzystne działanie:
  • Poprawiają wydolność mięśni dzięki zawartości argininy
  • Wspomagają prace mózgu dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym
  • Działają odmładzająco dzięki zawartości witaminy E
  • Wspomagają trawienie dzięki błonnikowi
Czy wiesz że? migdały chronią przed cukrzycą – skutecznie regulują poziom glikemii we krwi, poprzez obniżenie wchłaniania glukozy w jelitach

Skąd pochodzą: USA, Australia, Hiszpania

CHIPSY KOKOSOWE PRAŻONE

stanowią bogate źródło żelaza, potasu oraz witaminy C i E a także kwasu foliowego, wapna i białka

a

Kokos jest owocem palmy kokosowej. Orzechy te bogate są w naturalne aminokwasy. Co ciekawe z jednego drzewa można uzyskać do 75 „orzechów” rocznie. Bardzo popularny w cukiernictwie. Używa się go również przy produkcji kosmetyków – wygładza i rozjaśnia skórę. Wnętrze młodego orzecha kokosowego wypełnia przezroczysty płyn, tzw. „woda kokosowa”, która używana jest jako napój chłodzący i izotoniczny ze względu na dużą zawartość elektrolitów. Jest bogaty w potas, wapń, żelazo oraz witaminę C. Można z niego wytłoczyć olej kokosowy.

Korzystne działanie:

  • Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmocnią twój system odpornościowy.
  • Rewelacyjnie nawilża i regeneruje włosy i skórę.
  • Poprawia trawienie i wchłanianie innych składników pokarmowych.
  • Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy przyśpiesza metabolizm.
  • Dzięki zawartości żelaza pozytywnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy.
  • Zawarte nasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu oraz rozwój miażdżycy.
  • Dzięki zawartemu olejowi kokosowemu zapobiegają powstawaniu próchnicy.

Czy wiesz, że?
Owoce palmy kokosowej mogą ważyć do 2,5 kg. Mimo sporej wagi mają zdolność utrzymywania się na powierzchni wody.

Skąd pochodzą: Filipiny, Sri Lanka, Indonezja, Wybrzeże Kości Słoniowej

symbolische Darstellung der Weltkarte

PAPAJA KANDYZOWANA

źródło takich substancji odżywczych jak: karoten, witamina C, potas, magnez i włókno pokarmowe

a

Papaja jest owocem tropikalnym drzewa, które nazywane jest melonowcem właściwym. Owoc kształtem przypomina gruszkę, a jego nasiona są jadalne. Dojrzałe owoce zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Papaja suszona jest pyszną i słodką przekąską o bogatym smaku. Papaja jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych: karotenu, witaminy C i A, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza.

Korzystne działanie:

  • Zawiera szereg enzymów, korzystnie wpływających na układ trawienny.
  • Zwiększa naturalną odporność organizmu, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  • Korzystnie wpływa na wzrok, dzięki zawartej luteinie.
  • Dzięki zawartej argininie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu krwionośnego.
  • Posiada tylko 0,2% kwasów, dlatego nie zakwasza organizmu.
  • Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.

Czy wiesz, że?
Owoce papai posiadają właściwości antynowotworowe a zawarta w papai zeaksantyna filtruje szkodliwe promienie słoneczne i chroni oczy przed chorobami.

Skąd pochodzą: USA, Brazylia, Australia, Meksyk, Floryda

symbolische Darstellung der Weltkarte

Wartości odżywcze

wartości odżywczeporcja 40gdzienne zapotrzebowanie*
energia 176 9
tłuszcz 7,6 11
kwasy nasycone 6 30
węglowodany 25 10
cukry 23 26
błonnik 2,4 -
białko 1,2 3
sól 0,35 6
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

NASZYCH PRODUKTÓW SZUKAJ M.IN. W:

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Dołącz do nas na facebooku